فهرست مطالب

تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امیرسجاد جعفری، مهدی راسخ*، داریوش سعادتی، فائزه فقیهی، مهدی فضلعلی پور، سحر خاکی فیروز، تهمینه جلالی، زهرا احمدی صفحات 1-9

    تب خونریزی دهنده کریمه کنگویک عفونت ویروسی کشنده (نرخ مرگ و میر بین 3 تا 30 درصد) می باشد که از بیش از 30 کشور دنیا گزارش شده است.این بیماری بین انسان و دام مشترک بوده و انتقال از طریق گزش کنه، تماس با خون و ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده رخ می دهد. هدف از مطالعه ی حاضر مشخص شدن شیوع ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در کنه های جدا شده از دام های اهلی روستاهای شهرستان بیرجند در استان خراسان جنوبی می باشد. در این مطالعه از 390 راس دام شامل 167 گوسفند، 205 بز، 9 گاو و 9 شتر، در چهار روستای نوفرست، حسن آباد، امیرآباد و شوکت آباد نمونه برداری صورت گرفت. هشت گونه کنه سخت شناسایی شد که شامل شامل ریپیسفالوس سانگویینوس (9/21 درصد)، هیالوما دتریتیوم (25 درصد)، هیالوما مارژیناتوم (2/4 درصد)، هیالوما آناتولیکوم (8/%0)، هیالوما آسیاتیکوم (6/%1)، هیالوما درومداری (%43) و سایر هیالوما ها (4/7 درصد) بود. حضور ویروس در 9/15درصد از نمونه های ارسال شده به آزمایشگاه با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز معکوس مورد تایید قرار گرفت. حضور ژنوم ویروسی در کنه های ریپیسفالوس سانگویینوس، هیالوما دتریتیوم و هیالوما آسیاتیکوم به تایید رسید. آلوده ترین میزبان ها گوسفند و بز بودند و کنه های صید شده همه از مناطق کم ارتفاع بودند. روستاهای این منطقه را می توان به عنوان کانون های آلودگی در نظر گرفت. بنابراین توصیه می شود سیاست های کنترلی و پایشی دام های منطقه، با دقت بیشتری دنبال شود.

    کلیدواژگان: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، کنه سخت، بیرجند، واکنش زنجیره ای پلیمراز معکوس
  • بهمن فاضلی نسب*، پانته آ رمضان نژاد، یعثوب شیری صفحات 10-23

    هدف از این مطالعه بررسی اثر عطرمایه های آویشن شیرازی، نعناع فلفلی، زیره سبز، شوید و رازیانه بر روی اشریشیاکلی جدا شده از مدفوع طیور است. عطرمایه ی گیاهان مورد استفاده با دستگاه کلونجر به دست آمد. جدایه های اشریشیاکلی از نمونه مدفوع طیور، جداسازی و در نهایت حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین گردید. تمامی جدایه های اشریشیاکلی در غلظت، 56/1 میلی گرم بر میلی لیتر توسط هر دو گیاه آویشن شیرازی و نعناع فلفلی مهار شده اند. کمترین غلظت کشندگی (12/3 میلی گرم بر میلی لیتر) برای گیاه آویشن شیرازی و نعناع فلفلی به ترتیب باعث مهار یک و دو جدایه شده است. تمامی جدایه های اشریشیاکلی در غلظت، 63/0 میلی گرم بر میلی لیتر توسط هر سه گیاه زیره سبز، شوید و رازیانه مهار شده اند. کمترین غلظت کشندگی (25/1 میلی گرم بر میلی لیتر) برای گیاه زیره سبز باعث مهار دو جدایه شده است اما این غلظت برای شوید و رازیانه، 5 میلی گرم بر میلی لیتر بوده است. نتایج نشان داد که به ترتیب عطرمایه های زیره سبز، آویشن شیرازی، نعناع فلفلی و سپس رازیانه و شوید با تاکید بر موثرتر بودن عطرمایه زیره سبز، می توانند به تنهایی یا همراه با سایر عوامل ضد میکروبی برای درمان عفونت های ناشی از باکتری اشریشیاکلی مفید باشند.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، نعناع فلفلی، اشریشیاکلی، زیره سبز، شوید، رازیانه
  • سحر اسدالهی زوج، امیرسجاد جعفری، امیرمسعود جعفری نوزاد، مهدی راسخ، علی سارانی، حسن بخشی* صفحات 24-34

    ویروس اشمالنبرگ (SBV) یک ویروس RNA دار تک رشته ای نوظهور است که در خانواده پریبونیاویریده و جنس اورتوبونیاویروس طبقه بندی می شود. SBV یک آربوویروس (ویروس منتقله توسط بندپایان) است که پس از آلوده کردن نشخوارکنندگان آبستن باعث به دنیا آمدن نتاج دارای نواقص مادرزادی مانند اسکولیوزیز، هیدروسفالی، آرتروگریپوز، هیپوپلازی مخچه و بزرگ شدن تیموس می شوند. هدف از این مطالعه، مروری سیستماتیک بر مطالعات انجام شده در ایران و کشورهای همسایه شامل افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، عراق، روسیه، قزاقستان، امارات، بحرین، عربستان، عمان و قطر می باشد. در مطالعه حاضر، 9 پایگاه داده انگلیسی و فارسی شامل مگیران، ایرانداک، سیویلیکا، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، Web of Science، Scopus، Science Direct ، Google Scholar و PubMed بررسی شدند. از میان 55 مطالعه ی یافت شده، 12 مطالعه معیارهای تعریف شده در هدف پژوهش حاضر را داشتند. نتیجه نشانگر حضور ویروس در تعدادی از دام های منطقه از قبیل اسب، گاو، گوسفند، بز و شتر می باشد. در ایران تنها یک مطالعه در زمینه شیوع بیماری اشمالنبرگ در جمعیت اسب ها به انجام رسیده است که حاکی از آلودگی اسب ها به این آربوویروس (5 درصد) می باشد. کشورهای ترکیه و پاکستان بیشترین درصد نمونه های مثبت سرمی را به ترتیب در میزبان های گاو (82/39 درصد) و شتر (86 درصد) نشان دادند. به دلیل همجواری و تبادلات دامی بین کشور ایران و ترکیه در شمال غرب کشور، و همچنین بین ایران و پاکستان در جنوب شرق، انجام اقدامات احتیاطی توسط مسیولین دامپزشکی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آربوویروس ها، ویروس اشمالنبرگ، ایران، خاورمیانه
  • محمدجواد بهزادی شهربابک* صفحات 35-44

    از دست رفتن آبستنی یک معضل اقتصادی جدی در مدیریت تولید مثلی مزارع پرورش گاو شیری و گوشتی به شمار می رود. عوامل مختلفی شامل اختلالات ژنتیکی، کمبودهای تغذیه ای، مسمومیت ها، صدمات فیزیکی و عفونت ها باعث از دست رفتن آبستنی در گاو می شوند. عوامل عفونی شامل باکتری ها، ویروس ها، تک یاخته ها و قارچ ها نقش قابل توجهی در از دست رفتن آبستنی گاو دارند. شناخت عوامل عفونی سقط جنین در هر منطقه برای کنترل و پیشگیری از سقط جنین ضرورت دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تمام مطالعاتی است که به شناسایی عوامل ویروسی از دست رفتن آبستنی گاو در ایران پرداخته اند. بنابراین تمام مقالات فارسی و انگلیسی که در موضوع سقط جنین گاو با منشاء ویروسی و یا هر یک از ویروس های عامل سقط جنین گاو بوده است در پایگاه های اطلاعاتی شامل Scince Direct، Pub Med، Scopus، Google Scholar، Magiran، Iran Doc جستجو شدند. تمام مطالعات به دست آمده برای تحلیل آسان تر در قالب جداولی تدوین شدند. اطلاعات حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهد اگر چه پژوهش های زیادی شیوع بالای عفونت های ویروسی عامل از دست رفتن آبستنی گاو شامل ویروس BVD و IBR را در ایران نشان می دهند، اما مطالعاتی که به نقش آنها در معضل از دست رفتن آبستنی گاو پرداخته باشد، اندک هستند. همین مطالعات محدود حاکی از آن هستند که ویروس BVD و IBR سهم قابل توجهی در ایجاد سقط جنین گاو در ایران دارند.

    کلیدواژگان: اسهال ویروسی گاوان، سقط ویروسی گاوان، راینوتراکئیت عفونی گاوان، ایران
  • مهرداد پویانمهر*، عاطفه نیک قلب، مسعود دارابی صفحات 45-55

    توکسوپلاسموز یک بیماری عفونی مشترک (زیونوز) باگسترش جهانی است. عامل آن توکسوپلاسما گوندی یک انگل تک سلولی داخل سلولی با توزیع جهانی است. تحقیق حاضر یک مطالعه تفکیکی مقطعی از شیوع توکسوپلاسموز و عوامل خطر مرتبط با آن با هدف بررسی اطلاعات یشتر مربوط به عفونت توکسوپلاسما گوندی در کرمانشاه می باشد. در این مطالعه 2470 نمونه سرم از افراد مشکوک مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع طی بازه زمانی یک ساله (99-1398) بر اساس سن و جنس جمع آوری و با استفاده از سنجش سرمی با روش  ELISA آنتی بادی های ,IgG IgM اختصاصی ضد توکسوپلاسما گوندی ارزیابی شد. تحلیل اطلاعات چند متغیره با استفاده از آزمون آماری مربع کای پیرسون و فیشر به وسیله نرم افزارSPSS ver.18 با سطوح معنی داری P کمتر از 05/0 انجام شد. شیوع کلی آنتی بادی ضد توکسوپلاسما گوندی در جمعیت مورد مطالعه 4/25 درصد بود (05/0 <p). تفاوت قابل توجهی در میزان شیوع در فصول تابستان و زمستان ، با 1/32 درصد و 2/17 درصد بود (05/0 <p)، تفاوت در شیوع سرمی آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما گوندی‎ بین گروه های زن و مرد وجود داشت (05/0  <pو 1d=f). تفاوت معنی داری بین افراد در جمعیت روستایی و شهری دیده نشد (0054/0 =  P و 735/4 = P). در سایر ارتباطات ابتلا جمعیت درمتغیرهای دیگر (حرفه، شرایط جسمی، تحصیلی و غیره) به عنوان عوامل بالقوه مرتبط با عفونت، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (004/0 = P). در جمعیت مورد مطالعه در میزان عفونت عمومی با توکسوپلاسما گوندی، ارتباط سن، جنسیت و فصل مشاهده شد، که احتمالا به دلیل قرار گرفتن بیشتر در معرض منابع عفونی است.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، توکسوپلاسما گوندی، شیوع سرمی، آنتی بادی
  • احمدعلی ثابتان شیرازی*، مسعود عابدی، غزال رئوفت صفحات 56-67

    هدف ازاین مطالعه بررسی اثر مکمل فایتوژیک بر برخی  فراسنجه های خونی، جمعیت میکروبی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی است. این پژوهش با تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تیمار، سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل گروه شاهد (بدون افزودنی) و تغذیه شده با 100، 150 و 200 میلی گرم درکیلوگرم مکمل فایتوژیک در جیره غذایی بودند. جیره های آزمایشی در سن 25 تا42 روزگی و تحت شرایط تنش حرارتی 32  درجه سانتی گراد به صورت دوره ای مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم فایتوژنیک کاهش معنی داری را در میزان تری گلیسرید نسبت به تیمار شاهد اعمال کرد (05/0>P). تیمار 200 میلی گرم در کیلوگرم فایتوژنیک میزان گلوکز را به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش داد (05/0>P). تیمارهای 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم فایتوژنیک کاهش معنی داری را در میزان اشیرشیاکلی و افزایش معنی داری را در میزان لاکتوباسیل ایجاد کرد (05/0>P). نتایج نشان داد 200 میلی گرم در کیلوگرم مکمل فایتوزنیک در کاهش لیپید خون و افزایش باکتری های مفید و کاهش باکتری های مضر در شرایط تنش گرمایی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: تری گلیسرید، تنش گرمایی، جمعیت میکروبی، جوجه های گوشتی، مکمل فایتوژنیک
  • حامد موسوی، غزاله ادهمی* صفحات 68-76
    نیوسپورا کانینوم (Neospora caninum) نوعی انگل تک یاخته ای دامی است که در گوسفند و بز منجر به صدمات تولید مثلی می شود. آلودگی به نیوسپورا کانینوم یک عارضه طولانی مدت بوده و میزبان برای تمام عمر آلوده باقی خواهد ماند. سقط جنین ناشی از نیوسپورا کانینوم به دنبال هر آبستنی متعاقب آلودگی ممکن است اتفاق بیفتد. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سرمی نیوسپورا کنینوم در بزهای مرغز ماده شهرستان سقز بود. بدین منظور، تعداد 180 نمونه سرم به روش الایزا آزمایش شد، که از این تعداد 4 نمونه از سرم ها (2/2 درصد) مثبت بودند. از مجموع 69 بز مرغز زیر 1 سال، 1 مورد (44/1 درصد) و از مجموع 111 بز مرغز بالای 1 سال، 3 مورد (7/2 درصد) از نظر آلودگی به نیوسپورا مثبت بودند. در بررسی های آماری، ارتباط معنی داری بین میزان آلودگی و گروه های سنی دیده نشد (p>0.05). آنالیزهای آماری همچنین نشان دهنده ارتباط معنی دار بین میزان آلودگی در گوسفندان و سابقه سقط جنین بود (p<0.05). نتایج این مطالعه حاکی از مواجهه محیطی اندک بزهای منطقه با انگل نیوسپورا کانینوم است. اگر چه شیوع نیوسپورا کانینوم در این مطالعه پایین بوده است اما بایستی به سیاست های کنترلی برای اجتناب از خطر گسترش آلودگی توجه نمود. همچنین مطالعات بیشتر برای ارزیابی بهتر میزان شیوع در این حیوانات ضروری است.
    کلیدواژگان: نئوسپورا کانینوم، الایزا، بز مرغز، سقز، کردستان
  • حمید آدیم، راضیه پرتوی*، حمیدرضا کاظمینی، راحم خوشبخت، مریم عزیزخانی صفحات 77-88
    استافیلوکوکوس اوریوس عامل اصلی اندوکاردیت، سپسیس و مسمومیت غذایی استافیلوکوکی می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی حساسیت به اریترومایسین در 50 سویه استافلوکوکوس اوریوس مقاوم به ونکومایسین (VRSA) و حساس به ونکومایسین (VSSA) جدا شده از شیر خام گاو و نیز تعیین انتشار ژن های مقاومت به اریترومایسین در میان جدایه ها می باشد. براس مایکرودایلوشن به منظور تعیین مقاومت به ونکومایسین و تعیین حداقل غلظت مهار رشد اریترومایسین مورد استفاده قرار گرفت. حضور ژن های ermA، ermB، ermC و msrA کدکننده مقاومت به اریترومایسین از طریق PCR مورد بررسی قرار گرفت. 84 درصد از جدایه ها حساس و 16 درصد مقاوم به ونکومایسین بودند. یک جدایه نسبت به اریترومایسین حساس بود و هیچ یک از ژن های مقاومت را نداشت. 90 درصد جدایه ها نسبت به اریترومایسین مقاوم بودند که از این تعداد 4/24 درصد هیچ یک از ژن های مقاومت را نداشتند، در حالی که 1/51 درصد از نظر ژن ermB مثبت بودند. ermA در هیچ یک از جدایه ها یافت نشد. حضور همزمان ژن های مقاومت در 8 جدایه مشاهده شد. هیچ ارتباط معناداری بین ژن های مقاومت به اریترومایسین و MIC اریترومایسین مشاهده نشد. 5/37 درصد از جدایه های VRSA هیچ یک از ژن های مقاومت به اریترومایسین را نداشتند، در حالی که 25 درصد دارای دو ژن مقاومت بودند. میانگین MIC اریترومایسین در جدایه های VRSA بالاتر از جدایه های VSSA بود. تمام جدایه های VRSA نسبت به اریترومایسین نیز مقاوم بودند. هیچ ارتباط معناداری بین ژن های مقاومت به اریترومایسین و حساسیت به ونکومایسین مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اریترومایسین، استافیلوکوکوس اورئوس، ژن مقاومت به اریترومایسین، شیر خام، ونکومایسین
  • محمدحسین فلاح مهر آبادی، حمیده نجفی، پوریا معتمد چابکی، حسین حسینی، عباس برین، زهرا ضیافتی کافی، علی هژبر راجعونی، ایرج اشرافی تمای، ناصر صدری، آرش قلیانچی لنگرودی* صفحات 89-96

    آنفلوانزای پرندگان یکی از بیماری های مهم واگیر پرندگان می باشد که می تواند گونه های مختلفی از پرندگان صنعتی و بومی را درگیر نماید. در سال های اخیر گزارشات متعددی از شیوع تحت تیپ H5 آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در طیور صنعتی بومی در کشور وجود داشته است. اردک سانان به عنوان مهم ترین مخزن این ویروس، نقش مهمی در همه گیرشناسی بیماری دارند. هدف از این مطالعه ردیابی آنتی بادی علیه ویروس های تحت تیپ H5 در زرده تخم اردک بومی می باشد. تعداد 70 عدد تخم اردک از شهرستان های مختلف استان گیلان (رشت، انزلی، صومعه سرا، فومن، آستانه اشرفیه، لنگرود، و چابکسر) طی بهار و تابستان سال 1399 جمع آوری شد. فاز آبی تخم ها جدا گردید و سپس با آنتی ژن اختصاصی H5 و روش ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) استاندارد OIE مورد بررسی قرار گرفت. 43/11 درصد از نمونه ها دارای آنتی بادی علیه تحت تیپ H5 بودند. نتایج این مطالعه نشان دهنده چرخش ویروس های تحت تیپ H5 در جمعیت اردک های بومی شمال کشور می باشد.

    کلیدواژگان: آنفلوانزای پرندگان، H5، شیوع، زرده، پاسخ سرمی، ممانعت از هماگلوتیناسیون
  • رضا آذرگون*، وحید محمدی، محمود محمودی، شاهین احتشام فر صفحات 97-103

    مایکوپلاسما هموفلیس یک باکتری کوچک بدون دیواره با شیوع جهانی است که گلبول های قرمز را آلوده می کند و بدون درمان موثر ممکن است باعث مرگ شود. عدم موفقیت بیشتر پروتکل های درمانی آنتی بیوتیکی در از بین بردن این عامل بالقوه مشترک بین انسان و دام ضرورت تعیین یک درمان بهینه را برجسته می کند. یک گربه موکوتاه خانگی دو ساله با علایم بی حالی، تب، زردی و کم خونی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه ارومیه ارجاع داده شد. یافته های بالینی، نتایج بررسی گسترش خون رنگ آمیزی شده به روش گیمسا و واکنش زنجیره ای پلیمراز روی ژن 16S rRNA عفونت ناشی از مایکوپلاسما هموفلیس را تایید کردند. داکسی سایکلین (10 میلی گرم/کیلوگرم خوراکی هر 24 ساعت) به مدت 4 هفته تجویز شد. با این حال، بهبودی بالینی حاصل نشد و در بررسی سیتولوژی تداوم آلودگی با مایکوپلاسما هموفلیس رویت گردید. پس از شروع درمان دوگانه با افزودن سیپروفلوکساسین (20 میلی گرم/کیلوگرم خوراکی هر 24 ساعت) به مدت دو هفته، رفع باکتریمی با بررسی مجدد سیتولوژی و نتیجه منفی واکنش زنجیره ای پلیمراز به عنوان روش تشخیصی ارجح، مورد تایید قرار گرفت. طبق اطلاعات نویسندگان، این اولین گزارش رفع باکتریمی ناشی از مایکوپلاسما هموفلیس با استفاده از درمان دوگانه با داکسی سایکلین و سیپروفلوکساسین است. پیشنهاد می شود این پروتکل برای بیماران گربه سان بیشتری امتحان شود.

    کلیدواژگان: داکسی سایکلین، سیپروفلوکساسین، گربه، مایکوپلاسما هموفلیس
  • فهیمه نگین تاجی، سام ترکان* صفحات 104-117
    سالمونلا و اشریشیاکلی از عوامل مهم عفونت های روده ای و اسهال می باشند. افزایش مقاومت سالمونلا و اشریشیاکلی نسبت به آنتی بیوتیک های رایج به عنوان یک مشکل جهانی مطرح است. از آنجایی که سگ های خانگی به عنوان منابع بالقوه ی این دو باکتری مطرح می باشند، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیاکلی جداشده از محتویات روده و پوست نزدیک به پرینه در سگ های استان اصفهان انجام شد. سواب های رکتال و پوستی اخذ شده از 100 سگ ارجاعی به کلینیک های حیوانات خانگی در شهر اصفهان کشت داده شدند. پس از کشت میکروبی و تایید مولکولی جدایه های سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیاکلی، حضور شایع ترین ژن های کدکننده مقاومت آنتی بیوتیکی در این جدایه ها به روش PCR و الگوی فنوتیپی مقاومت آنتی بیوتیکی به روش انتشار دیسک ارزیابی شدند. تمام جدایه های اشریشیاکلی جداشده از محتویات روده به جنتامایسین، تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین و تری متوپریم-سولفامتوکسازول مقاوم بودند. همچنین همه جدایه های سالمونلا تیفی موریوم جداشده از محتویات روده نسبت به تتراسایکلین مقاومت نشان دادند. در تمام جدایه های اشریشیاکلی جداشده از محتویات روده ژن dfrA1 ردیابی شد. شایع ترین ژن ردیابی شده در جدایه های سالمونلا تیفی موریوم جداشده از محتویات روده tetB  و dfrA1، (80 درصد) بودند. مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه در این جدایه ها نشان دهنده استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها بوده و لزوم انجام آنتی بیوگرام جهت انتخاب موثرترین آنتی بیوتیک در درمان بیماری ها را بیش از پیش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیاکلی، سگ، اصفهان
  • نجمه معتمد*، محسن بشاشتی، محمدحسین فلاح صفحات 118-126
    از بیماری های مهم در صنعت پرورش طیور بیماری برونشیت عفونی است که علی رغم واکسیناسیون گسترده گله های صنعتی سالیانه خسارات اقتصادی سنگینی را بر این صنعت در کشور و دنیا تحمیل می کند. هدف از این مطالعه شناسایی میزان ابتلا به بیماری برونشیت عفونی در گله های گوشتی تجاری دارای علایم تنفسی و تلفات بود. از تعداد 35 مزرعه مرغ گوشتی مبتلا به سندرم تنفسی در مناطق مرکزی و جنوب ایران در سال 1398 نمونه های بافت نای و کلیه تهیه و برای بررسی حضور ویروس برونشیت عفونی با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز آشیانه ای معکوس ارزیابی شدند. فراوانی شناسایی ویروس برونشیت عفونی در مجموع از 35 مزرعه 15 مورد (85/42 درصد) بود. برای تعیین ژنوتیپ ویروس های برونشیت از توالی یابی پارشیال ژن پروتئین اسپایک1 استفاده شد که نتایج منجر به شناسایی دو ژنوتیپ ماساچوست و واریانت 2 گردید. بر اساس آنالیز فیلوژنی ویروس های واریانت 2 در دودمان 23 GI- قرار می گیرند که فراوانی آن در کشور طی سال های اخیر رو به افزایش است. ویروس های ماساچوست جدا شده از لحاظ فیلوژنی با ویروس های واکسن سروتیپ ماساچوست در یک کلاستر قرار نداشتند تعیین بیماری زایی این جدایه ها نیاز به مطالعات تکمیلی دارد. نتایج مطالعه حاضر بیانگر این است که در کشور علی رغم واکسیناسیون گسترده علیه بیماری برونشیت عفونی همچنان ویروس می تواند منجر به بیماری حتی در گله های واکسینه شود.
    کلیدواژگان: برونشیت عفونی، سندروم تنفسی، واکنش زنجیره پلی مراز، گله گوشتی
  • محمد منتظری، آرش قلیانچی لنگرودی*، ناصر صدری، زهرا ضیافتی کافی، مهدی وصفی مرندی صفحات 127-136
    گسترش صنعت طیور و پرورش متراکم پرندگان در فضای بسته و محدود باعث به وجود آمدن عفونت های تنفسی با منشا عوامل عفونی مختلف، خصوصا عوامل ویروسی آنفلوانزای پرندگان (AI)، بیماری نیوکاسل (ND) و برونشیت عفونی شده است. شواهد نشان می دهد که این عوامل در گله های درگیر، به صورت هم افزایی عمل می کنند. تعداد 20 گله گوشتی درگیر عفونت تنفسی در استان گلستان در سال 1398 انتخاب شد. نمونه های نای و کلیه به آزمایشگاه منتقل شد و به منظور ردیابی ویروس های نیوکاسل، برونشیت عفونی و آنفلوانزای (H9)، روش PCR مورد استفاده قرار گرفت. طبق نتایج، گله ها بیشتر درگیر برونشیت عفونی (20 درصد) بودند و پس از آن، به ترتیب بیماری های نیوکاسل (15 درصد) و آنفلوانزای پرندگان (H9) (10 درصد) شیوع داشتند. همچنین در بین عفونت های کمپلکس، ترکیب برونشیت عفونی با عوامل نیوکاسل (20 درصد) و آنفلوانزای پرندگان (20 درصد)، بیشترین فراوانی را داشت. بر اساس نتیجه گیری این مطالعه ویروس برونشیت عفونی مهم ترین نقش را در ایجاد کمپلکس های تنفسی داشت و عفونت همزمان با ویروس عامل نیوکاسل و آنفلانزای H9 نیز باعث شدید شدن علایم و تلفات در گله می شود. توصیه می شود برای اطلاع از شیوع فاکتورهای خطر این بیماری و ارزیابی واکسن ها در گله ها، هر سال مطالعات اپیدمیولوژیکی دقیقی صورت گیرد. این اولین مطالعه جامع بر روی کمپلکس تنفسی گله های گوشتی در استان گلستان، یکی از قطب های تولید گوشت مرغ در کشور، می باشد.
    کلیدواژگان: کمپلکس تنفسی، نیوکاسل، برونشیت عفونی پرندگان، آنفلوانزای H9، استان گلستان
  • سمیرا کدوغنی ثانی، حمیدرضا فرزین، مجید جمشیدیان مجاور*، محدثه امیری صفحات 137-144

    به طور کلی عفونت های بیمارستانی به آن دسته از عفونت هایی اطلاق می شود که به صورت محدود یا منتشر و در اثر واکنش ھای بیماری زای مرتبط با خود عامل عفونی یا سموم آن در بیمارستان ایجاد می شود به شرطی که حداقل 48 تا 72 ساعت بعد از پذیرش بیمار در بیمارستان ایجاد شود و در زمان پذیرش، فرد نباید علایم آشکار عفونت مربوطه را داشته باشد و یا در دوره نهفتگی بیماری خود نباشد بدین منظور در این مطالعه به بررسی اثر مهاری نانوکمپلکس عصاره قارچ گانودرما و نقره بر بیوفیلم های باکتری های ایجادکننده عفونت های بیمارستانی پرداخته شده است. باکتری های مورد استفاده در این پژوهش شامل سوش های استاندارد استافیلوکوکوس اوریوس (ATCC 14028) ، اسینتوباکتر بومانی (ATCC 6538) و استرپتوکوکوس پایوژنز (19606 ATCC) و سودوموناس آیروژینوزا (ATCC 27853) بودند. باکتری های مورد استفاده در این پژوهش به محیط های اختصاصی خود شامل مک کانکی آگار (سودوموناس آیروژینوزا)، بردپارکر آگار (استافیلوکوکوس اوریوس)، بلادآگار (استرپتوکوکوس پایوژنز) و شکلات آگار (اسینتوباکتر بومانی) انتقال داده شدند. جهت اندازه گیری ابعاد و شکل نانوذرات نقره از میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده گردید. همچنین جهت بررسی ترکیبات آلی احتمالی که در سنتز نانوذرات امکان دخالت داشتند آنالیز طیف سنجی مادون قرمز انجام شد. جهت پی بردن به تاثیر نانوکمپلکس قارچ و نقره در مهار تشکیل بیوفیلم باکتری های مورد استفاده در این پژوهش از روش میکروپلیت استفاده شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش بیانگر این بود که ارتباط معناداری بین تشکیل بیوفیلم در حضور نانوکمپلکس عصاره قارچ گانودرما و نقره وجود دارد، که در این بین باکتری استافیلوکوکوس اوریوس دارای بیوفیلم ضعیف، اسینتوباکتر بومانی فاقد تشکیل بیوفیلم، سودوموناس آیروژینوزا دارای بیوفیلم ضعیف و استرپتوکوکوس پایوژنز دارای بیوفیلم قوی بودند. نانو کمپلکس قارچ و نقره دارای فعالیت آنتی باکتریال در غلظت های گوناگون بوده و همچنین این کمپلکس دارای غلظت مهارکنندگی رشد و نیز دارای توانایی مهار تشکیل بیوفیلم می باشد. با توجه به فعالیت خوب آنتی باکتریال این ترکیب می توان از این ترکیب در کاربرد گوناگون پزشکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بیوفیلم، عفونت بیمارستانی، گانودرما، نقره، نانوذره
|
  • Amirsajad Jafari, Mehdi Rasekh *, Dariush Saadati, Faezeh Faghihi, Mehdi Fazlalipour, Sahar Khakifirouz, Tahmineh Jalali, Zahra Ahmadi Pages 1-9

    Crimean Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a deadly viral infection (mortality rate between 3 and 30%) reported from more than 30 countries. The disease is common between humans and animals and can be transmitted through tick bites, contact with blood and secretions or carcasses of infected animals and humans. The aim of this study was to determine the prevalence of CCHF virus in ticks isolated from domestic livestock in rural areas of Birjand city in South Khorasan province. In this study, 390 livestock including 167 sheep, 205 goats, 9 cows and 9 camels were sampled in four villages (Nofarest, Hassanabad, Amirabad and Shaukatabad) of Birjand county. Eight species of hard ticks were identified, including Rhipicephalus sanguineus (21.9%), Hyalomma detritium (25%), Hyalomma marginatum (2.4%), Hyalomma anatolicum (0.8%), Hyalomma asiaticum (1.6%), Hyalomma dromedarii (43). %) And other Hyalomma (4.7%). The presence of virus was confirmed in 15.9% of the samples sent to the laboratory by reverse polymerase chain reaction (RT-PCR). the virus was observed in: Rhipicephalus sanguineus, Hyalomma detritium and Hyalomma asiaticum. The most infected hosts were sheep and goats, and the ticks caught were all from lowland areas. The villages of this region can be considered endemic for CCHF. Therefore, it is recommended to follow controlling and monitoring policies in the region more carefully.

    Keywords: Crimean Congo hemorrhagic fever, Hard Tick, Birjand, RT-PCR
  • Bahman Fazeli Nasab *, Pantea Ramazannezhad, Yasoub Shiri Pages 10-23

    The aim of this study was to investigate the effect of thyme, peppermint, cumin, dill, and fennel essential oils on Escherichia coli isolated from poultry feces. The essential oil of the plants used was obtained with a Clevenger Apparatus. Escherichia coli strains were isolated from poultry feces, isolated, and finally the minimum inhibitory concentration and the minimum lethal concentration were determined by Fine-grained method. All strains of Escherichia coli at concentrations, 1.56 mg/ml were inhibited by both thyme and peppermint. The MBC (3.12 mg / ml) for Zataria multiflora and peppermint has inhibited one- and two-way, respectively. All Escherichia coli strains at concentrations of 0.63 mg/ml were inhibited by all three cumin, dill, and fennel plants. The MBC (1.25 mg / ml) for cumin has led to double-sided control, but the concentration for dill and fennel was 5 mg/ml. The results showed that cumin, thyme, peppermint and then fennel and dill essential oils, respectively, with emphasis on the effectiveness of cumin essential oil, can be useful alone or in combination with other antimicrobial agents to treat infections caused by Escherichia coli bacteria.

    Keywords: Thyme, Peppermint, Escherichia coli, cumin, Dill, Fennel
  • Sahar Asadolahizoj, Amirsajad Jafari, Amir Masoud Jafari-Nozad, Mehdi Rasekh, Ali Sarani, Hasan Bakhshi * Pages 24-34

    Schmallenberg virus (SBV) is a single-stranded RNA virus classified in the Prebunyaviridae family and Orthobunyavirus genus. SBV is a teratogenic arbovirus, infecting pregnant ruminants, and results in offspring with congenital defects such as scoliosis, hydrocephalus, arthrogryposis, cerebellar hypoplasia and enlarged thymus. The purpose of this review was to conduct a systematic review to show the spread of SBV in Iran and neighboring countries including Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan, the Republic of Azerbaijan, Armenia, Turkey, Iraq, Russia, Kazakhstan, United Arab Emirates, Bahrain, Saudi Arabia, Oman and Qatar. In this study, 9 English and Persian databases including Magiran, Irandoc, SID, Web of Science, Scopus, Science Direct, Google Scholar and PubMed were reviewed. Of the 55 studies found, 12 studies met the criteria defined in the purpose of this study. The results of the study indicated the presence of SBV in a number of domestic animals such as horses, cows, sheep, goats and camels. In Iran, only one study was found to be conducted on the prevalence of the disease which indicates that horses are infected (5%). Turkey and Pakistan showed the highest percentages of positive serum samples in cattle (39.82%) and camels (86%) respectively. Due to the proximity and livestock exchanges between Iran and Turkey in the northwest of the country, as well as between Iran and Pakistan in the southeast, precautionary measures are recommended by veterinary officials.

    Keywords: Arboviruses, Schmallenberg virus, Iran, Middle East
  • MohammadJavad Behzadi Shahrbabak * Pages 35-44

    pregnancy wastage is a serious economic problem in the reproductive management of dairy and beef farms. Various agents including genetic disorders, nutritional deficiencies, poisonings, physical injuries and infections cause pregnancy loss in cows. Infectious agents including bacteria, viruses, protozoa and fungi have a significant effect on pregnancy loss of cows. Diagnosis of infectious abortive agents in each region is necessary to control and prevent abortions on farms. The purpose of this study is to review all studies that have investigated viral agents of cattle pregnancy loss in Iran. Therefore, all Persian and English articles on the subject of cattle abortion with viral origin or any of the viruses causing abortion were searched in databases including Scince Direct, Pub Med, Scopus, Google Scholar, Magiran and Iran Doc. All the studies found were placed in the tables for easier analysis. The data of present study indicate that although many studies show a high prevalence of viral infections causing pregnancy loss of cattle including BVD and IBR viruses, but studies investigate their role in pregnancy loss of cattle in Iran are few. These few studies indicate that BVD and IBR viruses have a significant role in causing abortion in cattle in Iran. Only one study has examined the role of Blue tongue virus in bovine abortion in Iran, which no trace of this virus has been found.

    Keywords: Bovine viral abortion, BVD, IBR, Iran
  • Mehrdad Pooyanmehr *, Atefeh Nik Ghalb, Masoud Darabi Pages 45-55

    Toxoplasmosis is a common infectious disease (zoonosis) with worldwide spread. It is caused by Toxoplasma gondii, an intracellular protozoan with global distribution. The present study was a cross-sectional study of the prevalence of Toxoplasmosis and its associated risk factors with the aim of investigating more information related to T. gondii infection in Kermanshah. In this study, 2470 serum samples were collected from suspects referred to the reference laboratory during a period of one year (2019-2020) and evaluated anti T. gondii, IgG IgM antibodies by using ELISA&DAT method. Multivariate data analysis was performed using Chi-Square Pearson and Fisher statistical tests by SPSS ver.18 software with significant P levels less than 0.05. The overall prevalence of anti-T. gondii antibodies in the study population was 25.4% (P

    Keywords: Toxoplasmosis, Toxoplasma gondii, Serum prevalence, Antibody
  • AhmadAli Sabetan Shirazi *, Masood Abedi, Ghazal Raoofat Pages 56-67

    Recently, studies have been conducted to use plant compounds as natural preservatives in foods. So, the objective of this study was first to evaluate antimicrobial activity of ethanolic and methanolic extracts of Aloe vera, German chamomile and Mentha piperita L cultivated in Medicinal plants farm of agricultural research institute of zabol university, against spoilage and pathogenic microorganisms associated with pasteurized milk including Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Micrococcus luteus, listeria monocytogenes and Escherichia coli and the next stage was to investigate the impact of ethanolic extracts of aloe vera and German chamomile on the shelf life of pasteurized milk. The results indicated that Aloe vera had the most antimicrobial activity followed by German chamomile and Mentha piperita L respectively (P<0.05). In general, the ethanolic extract of studied plants was found to posses more powerful antibacterial activity than methanolic one (P<0.05). Ethanolic extracts of Aloe vera and German chamomile were evaluated as natural preservatives at concentrations of 0.15, 0.3 and 0.6 (% v/v). The results revealed that the treatments of pasteurized milk with 0.3% and 0.15% of German chamomile and also Aloe vera with a concentration of 0.3% with acceptable sensory properties had a significantly lower total microbial count and longer shelf life compared to the control sample. Therefore, this study confirmed the possibility of using of the extract of mentioned plants as a preservative in pasteurized milk besides its beneficial properties of a functional food.

    Keywords: Antibacterial Activity, Aloe vera, German chamomile, Ethanolic extract, Pasteurized milk
  • Hamed Moosawi, Ghazaaleh Adhami * Pages 68-76
    Neospora caninum is a livestock protozoan parasite that causes reproductive damages in sheep and goats. Neospora caninum infection is a long-term complication and the host will be lifelong infected, and abortions caused by Neospora caninum may occur after any pregnancy after infection. The present study aimed to investigate the seroprevalence of Neospora caninum in female Markhoz goats of Saqqez County. To this end, we tested 180 serum samples by ELISA. Among them, 4 serum samples (2.2%) were positive. One (1.44%) out of 69 Markhoz goats under 1 years old and 3 (2.7%) out of 111 Markhoz goats over 1 years old were positive in terms of infection with Neospora caninum. The statistical examination indicated no significant relationship between the rate of infection and age groups (p>0.05). The statistical analyses also indicated a significant relationship between the rate of infection in sheep and history of abortion (p<0.05). The research results found the low environmental exposure of native goats to Neospora caninum. Despite the low prevalence of Neospora caninum in the present study, great attention should be paid to control strategies to avoid the risk of infection. Furthermore, more studies should be conducted to better evaluate its prevalence in these animals.
    Keywords: Neospora caninum, ELISA, Markhoz, Saqqez, Kurdistan
  • Hamid Adim, Razieh Partovi *, Hamidreza Kazemeini, Rahem Khoshbakht, Maryam Azizkhani Pages 77-88
    Staphylococcus aureus is the causing agent of endocarditis, sepsis and Staphylococcal food poisoning. The purpose of this study was to assess erythromycin sensitivity in 50 Vancomycin Resistant S. aureus (VRSA) and Vancomycin Sensitive S. aureus (VSSA) isolates from bovine raw milk and also to determine the distribution of erythromycin resistance genes among the isolates. Broth microdilution method was used to determine vancomycin resistance and minimum inhibitory concentration of erythromycin. The presence of the ermA, ermB, ermC and msrA genes encoding erythromycin resistance was examined by PCR. 84% of the isolates were susceptible while 16% were resistant to vancomycin. A single isolate of S. aureus was sensitive to erythromycin which did not possess any of the erythromycin resistance genes. 90% of the isolates were resistant to erythromycin, of which, no resistance gene were found in 24.4% and 51.1% were ermB positive. ErmA was not found in any of the isolates. Simultaneous presence of resistance genes was detected in eight isolates. There was not any significant relationship between erythromycin resistance genes and MICE. 37.5% of VRSA isolates contained none of the erythromycin resistance genes while 25% contained two resistance genes. Mean MICE of VRSA was higher than VSSA isolates. All the VRSA isolates were also erythromycin resistant. There was no significant relationship between erythromycin resistance genes and vancomycin sensitivity.
    Keywords: Erythromycin, S. aureus, Erythromycin-resistance gene, Raw milk, Vancomycin
  • MohammadHossein Fallah Mehrabadi, Hamideh Najafi, Pouria Motamed Chaboki, Hossein Hosseini, Abbas Barin, Zahra Ziafatikafi, Ali Hojabr Rajeoni, Iradj Ashafi Tamai, Naser Sadri, Arash Ghalyanchi Langeroudi * Pages 89-96

    Avian influenza disease is one of the most significant contagious diseases that can infect many birds, either in commercial farms or in indigenous birds. There have been many reports on the highly pathogenic H5 subtype of avian influenza outbreaks from Iran's industrial poultry farms in recent years. Anseriformes, as the main reservoir of the virus, play a critical role in the epidemiology of the disease. This study was conducted to detect antibodies against the H5 subtype of avian influenza viruses in the yolk of native ducks. Seventy duck eggs were collected from different cities of Gilan province (Rasht, Anzali, SoomeSara, Fuman, Astaneh Ashrafie, Langroud und Chaboksar) from April to September of 2020. The aquatic phase of eggs was separate and subjected to the OIE approved HI standard test using H5 specific antigen. 11.43% of tested samples showed antibodies against the H5 subtype of influenza virus. This study demonstrates the circulation of the H5 subtype viruses among the native duck population of the north of Iran.

    Keywords: Avian Influenza, H5, Outbreak, Yolk, Inhibition of hemagglutination
  • Reza Azargoun *, Vahid Mohamadi, Mahmood Mahmoodi, Shahin Ehteshamfar Pages 97-103

    Mycoplasma haemofelis is small wall-less bacteria with worldwide prevalence that infect erythrocytes and without effective treatment may cause death. The failure of most antibiotic therapy protocols to effective elimination of this potentially zoonotic agent highlights the necessity to determine an optimal treatment. A two-year-old domestic shorthair cat was referred to veterinary hospital of Urmia University with symptoms of lethargy, fever, jaundice and anemia. Clinical findings, the results of Giemsa stained blood smear and polymerase chain reaction on 16S rRNA confirmed the infection caused by M. haemofelis. Doxycycline (10 mg/kg PO q24h) was administered for 4 weeks. However, no clinical improvement was achieved and persistence of M. haemofelis infection was observed on cytology. After starting dual therapy with the addition of ciprofloxacin (20 mg/kg PO q24h) for two weeks, elimination of bacteremia was confirmed by cytological re-examination and negative result of polymerase chain reaction as the preferred diagnostic method. According to the authors' knowledge, this is the first report of bacteremia elimination caused by M. haemofelis using dual treatment with doxycycline and ciprofloxacin. It is suggested that this protocol be tried for more feline patients.

    Keywords: Doxycycline, Ciprofloxacin, Cat, Mycoplasma haemofelis
  • Fahimeh Negin Tagi, Saam Torkan * Pages 104-117
    Salmonella and Escherichia coli are important bacteria that cause intestinal infections and diarrhea. The increment of salmonella and E.coli antibiotic resistance is considered as a major global problem. Since indoor dogs are known as potential reservoirs for these two bacteria, this study was designed for investigation of antibiotic resistance pattern of salmonella typhimurium and Escherichia coli isolated from rectal and perineal region skin swabs of these dogs in Esfahan province. Skin and rectal swabs obtained from 100 dogs referred to veterinary clinics, were cultured for bacterial isolation. After bacterial culture and isolation, salmonella and E.coli positive colonies were confirmed using Polymerase chain reaction. Then the presence of the most prevalent antibiotic resistance genes were investigated using PCR method and phenotypic patterns were determined using disc diffusion method. All of the E.coli bacteria isolated from rectal samples were resistant to gentamycin, tetracycline, ciprofloxacin, and trimethoprim- sulfamethoxazole. Furthermore, all of salmonella rectal isolates were resistant to tetracycline. dfrA1 gene was detected in all of E.coli bacteria isolated from rectal swabs. Tet B and dfrA1 were the most detected genes in salmonella typhimurium bacteria isolated from rectal swabs. Multiple antibiotic resistance in these isolates shows extra usage of antibiotics and to overcome this problem, antibiogram test is suggested to choose the best antibiotic for the treatment of infectious disease.
    Keywords: Antibiotic Resistance, Salmonella Typhimurium, Escherchia coli, dogs
  • Najmeh Motamed *, Mohsen Beshashati, Mohammad Hossein Fallah Pages 118-126
    Infectious bronchitis disease is one the most important diseases in poultry industry worldwide. Although vast vaccination with different vaccines the virus causes major economic losses in commercial poultry production. The main object of this study was to detect infectious bronchitis virus infection in respiratory complex in broiler chicken flocks. Tissue samples from 35 flocks in central and south regions of Iran in 2018 and 2019 were collected and investigated by RT-PCR reaction. For phylogenetic analysis, Nucleotide sequence of partial S1 gene was amplified then evaluated. Totally from 35 flock with vaccination history against IBV and suffering from respiratory problems15 flocks were positive for IBV infection (42/85 percent). Two genotype was detected including GI-23 Is/1494 like (variant2) and Mass type ones. IS/1494 like viruses isolated in this study were clustered with other Variant2 viruses reported from Iran which has increasing trend recent years. Massachussete viruses were not clustered with Iranian mass type viruses including vaccinal strains and had some differences. Thereafter result of this study indicates that even with frequent vaccination, IBVs can  cause outbreaks and severe problems in vaccinated chicken flocks.
    Keywords: Infectious Bronchitis, respiratory Syndrome, PCR, Broiler flocks
  • Mohammad Montazeri, Arash Ghalyanchi Langeroudi *, Naser Sadri, Zahra Ziafatikafi, Mehdi Vasfi Marandi Pages 127-136
    The expansion of the poultry industry and the intensive breeding of birds indoors have led to respiratory infections of several different infectious agents, especially avian influenza (AI), Newcastle disease (ND) and infectious bronchitis. Evidence suggest that these agents act synergistically with each other in affected flocks.  Twenty broiler flocks with respiratory infection in Golestan province were selected. Trachea and kidney samples were transferred to the laboratory, and PCR was carried out to detect ND, IB, and H9 influenza viruses. According to the results, Flocks were more involved with IB infection (20%), and then ND (15%) and H9 influenza (10%) were more prevalent, respectively. Also, among these respiratory complex infections, the coinfection of IB with ND (20%) and AI (20%) viruses was the more common. According to the conclusions of this study, infectious bronchitis virus played the most crucial role in the development of respiratory complexes, and co-infection with Newcastle disease virus and Influenza H9 also causes severe symptoms and mortality in the Flocks. It is recommended that accurate epidemiological studies be conducted each year to determine the prevalence of risk factors of this disease and vaccines' efficiency in Flocks. This is the first comprehensive study on the respiratory complex of broiler herds in Golestan province, one of the centers of chicken meat production in the country.
    Keywords: Respiratory complex, Newcastle disease, Infectious Bronchitis, Avian Influenza (H9), Golestan province
  • Samira Kadoughani Sani, Hamidreza Farzin, Majid Jamshidian Mojaver *, Mohadeseh Amiri Pages 137-144

    In general, nosocomial infections are those infections that are limited or diffuse and are caused by pathogenic reactions related to the infectious agent or its toxins in the hospital, provided that at least 48 to 72 hours After admission, the patient should be hospitalized and at the time of admission, the person should not have obvious signs of infection or be in the latent period of the disease. The causes of nosocomial infections are discussed. The bacteria used in this study included standard strains of Staphylococcus aureus (ATCC 14028), Acinetobacter baumannii (ATCC 6538) and Streptococcus pyogenes (19606 ATCC) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853). The bacteria used in this study were transferred to their specific media including McConkey agar (Pseudomonas aeruginosa), Parker agar board (Staphylococcus aureus), blood agar (Streptococcus pyogenes) and chocolate agar (Acinetobacter baumannii). Scanning electron microscope was used to measure the dimensions and shape of silver nanoparticles. Infrared spectroscopy was also performed to investigate possible organic compounds that could be involved in the synthesis of nanoparticles. Microplate method was used to investigate the effect of fungal and silver nanocomplexes in inhibiting the biofilm formation of bacteria used in this study. The results showed that there was a significant relationship between biofilm formation in the presence of nano-complex of Ganoderma and silver extracts; Among them, Staphylococcus aureus had a weak biofilm, Acinetobacter baumannii had no biofilm, Pseudomonas aeruginosa had a weak biofilm and Streptococcus pyogenes had a strong biofilm. Fungal and silver nanocomplexes have antibacterial activity in various concentrations and also this complex has a growth inhibitory concentration and also has the ability to inhibit biofilm formation. Due to the good antibacterial activity of this compound, this compound can be used in various medical applications.

    Keywords: Biofilm, Nosocomial infection, Ganoderma, silver, nanoparticles